Přední evropští restaurátoři si dají dostaveníčko v Litomyšli



 24. 04. 2017

Na rozpravu, která se týká restaurování, přijede řada nejvýznamnějších evropských odborníků. Přednášky budou moci využít hlavně studenti doktorských ročníků – budoucí restaurátoři.

Ve dnech 24. a 25. dubna se tak na Fakultě restaurování v Litomyšli potká na čtyřicet odborníků z univerzit a vzdělávacích institucí zaměřených na restaurování a konzervování uměleckých děl z celé Evropy.

"Se svými příspěvky vystoupí například kolegové z Univerzity pro užité umění ve Vídni, Polytechnické univerzity ve Valencii, Akademie výtvarných umění v Drážďanech, Akademie výtvarných umění ve Varšavě, Akademie výtvarných umění v Praze," řekla mluvčí Pardubické univerzity Valerie Wágnerová.

Dvoudenní "festival" je určenn především studentům doktorských studií a učitelům zapojeným do doktorského studia. Má totiž vytvořit platformu vedoucí k intenzivní diskusi v rámci oboru, ale také o možnostech studia, vzájemné spolupráci i výměny studentů mezi institucemi nabízejícími doktorské studium.

„Za naši Fakultu restaurování vystoupí Jan Vojtěchovský, který právě dokončil svou doktorskou práci s tématem Povrchová konsolidace nástěnných maleb pomocí vápenno-alkoholových suspenzí a jejich směsí s estery kyseliny křemičité« a čeká na její obhajobu," dodal děkan Pardubické univerzity Karol Bayer.

Významné projekty restaurátorů z Litomyšle

V nedávné době se například restaurátoři z Litomyšle podíleli na restaurování náhrobku Adele Lederer. který se nachází na Novém židovském hřbitově v Praze v Olšanech. Na restaurátorských pracích přitom spolupracovali s Univerzitou v Oslu v rámci Norských fondů.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: