Dostat se na gymnázium v Holicích je těžké, o 60 míst se uchází 89 zájemců



 26. 04. 2017

Maturitní zkoušky se blíží a přípravy na ně vrcholí, kromě toho se musí školy soustředit i na to, kdo odcházející žáky nahradí. Tímto „problémem“ se začalo zabývat gymnázium v Holicích, kam jezdí studovat i žáci z nedalekých Pardubic. O studium na škole je zájem.

Letošní rok na gymnáziu v Holicích sice není tak „silný“ jako loňský, ale i tentokrát se na všechny uchazeče o studium nedostane. „Zájemců o osmiletý gympl evidujeme čtyřicet, což je dáno tím, že letos je na Holicku málo páťáků, loni jsme měli šedesát uchazečů. Na čtyřletý cyklus se letos hlásí čtyřicet devět žáků,“ informovala ředitelka gymnázia Andrea Daňková.

Gymnázium cestovatele Emila Holuba láká spoustu žáků z okolních měst. „Jsme spádová oblast pro celé Holicko, ale studují u nás i žáci z Pardubic, odhadem tvoří přibližně třetinu čtyřletého gymnázia. I díky tomu nemáme problém naplnit vždy dvě třídy, i když se počty uchazečů každým rokem mění v závislosti na demografické křivce,“ vysvětlila ředitelka.

Špatně informovaní rodiče

Kvůli rychlé změně zákonů se často stává, že rodiče žáků často neví, jak a kam přihlášku na školu správně podávat. „Měli jsme tu maminku, která vyplnila přihlášku, kam sice napsala obě školy, ale odevzdala to jen na té první a my jsme o nich vůbec nevěděli,“ popsala Daňková.

„Škola se podobným situacím snaží předcházet schůzkami pro rodiče uchazečů, ale ani ty zřejmě nestačí. Nezbývá než doufat, že si každý nakonec svoji školu najde,“ dodala.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: