Po pěti letech končí CreArt – projekt, který propojil umělce evropských měst



 28. 04. 2017

Více než 28 tisíc kilometrů najezdili za pět let trvání akce organizátoři CreArtu. Ten byl prostředníkem při navazování vztahů mezi umělci a galeriemi ze třinácti zemí Evropy. Projekt trval pět let a i když skončil, položil základ pro další kreativní spolupráci.

Organizátoři všech třinácti zemí označují CreArt za úspěšný. Pomohl umělcům v rozvoji a profesionálům se povedlo příblížit umění nezasvěceným pozorovatelům, kteří se začali o umění zajímat.

„Za pět let organizátoři zprostředkovali řadě talentovaných umělců kontakt s tvorbou jejich kolegů, ale také s odbornou i laickou veřejností,“ řekla koordinátorka projektu Lucie Břízová.

Na program CreArt si v Pardubicích obyvatelé tak zvykli, že koordinátorka Břízová plánuje vytvářet další akce i do budoucna. „Akcí pro veřejnost ale bylo mnohem víc a hlavně věříme, že s ukončením projektu budou dále pokračovat stejně jako spolupráce účastníků. Díky CreArt jsme získali množství kontaktů nejen do zahraniční, ale i na místní odborníky z oboru kultury a umění i umělce samotné a bylo by škoda je dál nevyužít,“ uvedla koordinátorka.

Pardubice reprezentovaly české barvy

Pardubice byly jediným městem České republiky, které se do unikátního projektu umělecké výměny CreArt zapojilo. Do projektu se zapojila i velká města jako Janov, Záhřeb nebo Linec.

„V průběhu pěti let se tak kromě společných residenčních pobytů mladých umělců, věnujících se převážně vizuální tvorbě, mohla veřejnost v zúčastněných městech seznámit s tvorbou výtvarníků z různých zemí na čtyřech putovních výstavách, ale také se sama zapojit do tvůrčí činnosti,“ dodala Břízová.

Čtěte také: Začíná kulturní smršť, Pardubice zužitkují zkušenosti evropského projektu CreArt


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: