Umělecká díla Východočeské galerie zhodnotil čas: o desítky milionů korun




Poslední roky se nákup děl ve Východočeské galerii téměř zastavil a sbírka se rozrůstala hlavně díky darům. Díla nakoupená za posledních několik desetiletí však zvedla svoji cenu a exponáty v galerii mají nyní ceny větší o desítky milionů. Vedení kraje chce vyčlenit peníze na nákup výtvorů různých autorů.

Už 64 let působí v Pardubickém kraji Východočeská galerie, která promyšlenými nákupy uměleckých děl za uplynulá desetiletí fungování svoji sbírku zhodnotila o desítky milionů korun.

„V posledních letech se ale nákup téměř zastavil, sbírky se rozrůstaly většinou pouze o dary,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.​

To se však má změnit. Radní Pardubického kraje chtějí z rozpočtu vyčlenit každý rok určitou částku na nákup nových děl, aby galerie nespoléhala pouze na dary a ve sbírce nevznikla mezera.

„Máme dnes tu výhodu, že tvorba sbírky výtvarného umění pro další generace není podmíněna žádnými politickými tlaky, díla mohou v rámci našich finančních možností vybírat odborníci. Galerie jmenovala poradní tým, který tvoří přední historici umění a ředitelé významných galerií z České republiky,“ řekl Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje.

Východočeská galerie usiluje o doplnění sbírky obrazů, kreseb, grafik, plastik či fotografií o díla současných umělců.

„Kvalitní starší díla autorů z druhé poloviny dvacátého století mívají ceny už mimo možnosti galerie, ale také tady se občas vyskytnou příležitosti na doplnění sbírek,“ sdělil mluvčí.

Galerie má zájem i o oblast architektury a designu spojených s místním regionem. „Náš sbírkový fond má čtyři hlavní pilíře: české výtvarné umění, současné umění, nákupy z výstav a významná díla spjatá s regionem,“ vysvětlila ředitelka Hana Řeháková.

Reynek, Malich i Toman

„Do sbírek v Pardubicích se podařilo v minulosti získat i některé velmi cenné soubory děl, jejich cena časem výrazně vzrostla,“ ujasnil mluvčí.

„Jsou to například díla Bohuslava Reynka, Karla Malicha nebo Jiřího Tomana. U některých je současná cena oproti nákupní 100 až 500 násobně vyšší,“ dodal Línek.

V letošním roce má Východočeská galerie na nákup nových děl částku jeden milion korun.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: