Letiště poskytne zázemí gripenům, cvičné lety potrvají až do večerních hodin



 13. 06. 2017

Letiště v Pardubicích na dva měsíce propůjčí svou plochu personálu i technice z armádní letecké základny v Čáslavi. Vojenské stíhací letouny JAS 39 Gripen a další stroje tam najdou svůj náhradní domov až do doby, než dělníci opraví jejich stálé sídlo.

Přelet techniky do Pardubic vedení letiště naplánovalo na 22. června. Gripeny z plochy vzlétnou jak ke cvičným letům, tak k případným ostrým startům, kvůli dohodě o společné ochraně vzdušného prostoru členských států NATO.

„Dvojice hotovostních letounů JAS-39 Gripen prováde jeden až dva cvičné lety denně mimo státní svátky. Piloti z Čáslavy využijí pardubické letiště ke cvičným letům od úterý do čtvrtka v čase mezi 09.00 a 23.00, v pátek mezi 09.00 a 14.00,“ řekla mluvčí pardubického magistrátu Iveta Koubková.

Pro plnění leteckého výcviku a pro zabezpečení nepřetržité pohotovosti bude na pardubické letiště přemístěno 23 letounů všech typů. Jejich provoz bude zabezpečovat zhruba 160 osob.

„Naší snahou je zatížit Pardubice hlukem co nejméně. S vedením Centra leteckého výcviku jsme se dohodli, že po dobu našeho pobytu v Pardubicích omezí svůj letový provoz,“ řekl zástupce velitele 21. základny plukovník Martin Nezbeda.

Na týden od 3. do 9. července, na nějž připadají dva státní svátky, čáslavská základna neplánuje žádné letové akce.

To však místním obyvatelům situaci neulehčuje. „Může se ale stát, že v Pardubicích budou vzlétat nebo přistávat letouny účastnící se zahraničních cvičení a akcí vyplývajících z plánu činností Velitelství vzdušných sil,“ dodala Koubková.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: