Pitevna i promítání pod hvězdami čeká na návštěvníky pardubické nemocnice



 18. 06. 2017

Vyšetření znamének, poradna pro odvykání kouření, zjištění krevní skupiny či ukázku tejpování si připravili zdravotníci na Den Pardubické nemocnice. Součástí programem bohaté akce bude i večerní projekce, která připomene výročí očního oddělení.

Jak předcházet řadě onemocnění a jak žít zdravě, ověřit si svůj zdravotní stav, prohlédnout si nemocnici v roli návštěvníka i Pardubice z ojedinělé vyhlídky slibuje Den pardubické nemocnice ve středu 21. června. Na programu bude třeba i filmové promítání.

„Tuto tradiční akci vnímáme jako příležitost připomenout lidem, jak je důležité starat se o své zdraví a o prevenci. A zároveň chceme ukázat, že se na nás mohou s důvěrou obrátit v případě jakýchkoliv zdravotních obtíží a že v nás mají kvalitního poskytovatele zdravotní péče. A pochopitelně se jedná o ideální možnost přiblížit veřejnosti, co je v nemocnici nového,“ uvedl generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Gottvald.

Akce bude zahájení v půl jedné odpoledne před budovou ředitelství, součástí bude i předání finančního daru na modernizace porodnice. Od jedné hodiny pak započne tříhodinový program, který nabídne více než dvacet preventivních vyšetření či specializovaných poraden.

"Již tradičně bude možné zajít na prohlídku pigmentových znamének, nechat si vyšetřit čich, navštívit výživovou poradnu nebo si nechat změřit hladinu cukru v krvi. Transfuzní oddělení nabídne zjištění krevní skupiny mimořádně zdarma a testování na virus HIV za sníženou cenu," uvedl mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Dušan Korel.

K dispozici bude i poradna pro odvykání kouření či syndrom vyhoření

Novinkou pak bude poradna pro odvykání kouření, test závislosti na alkoholu či syndromu vyhoření. Na programu bude i zdravotně-sociální poradenství.

„Nově jsme zařadili i problematiku proleženin, což je nesmírně riziková oblast, zejména u starší generace. Chceme upozornit na důležitost prevence. A novinkou budou také ukázky tejpování,“ uvedla ředitelka Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánka Fraňková.

Oddělení klinické psychologie nabídne screeningové vyšetření kognitivních funkcí, duševní hygienu a zdraví a nácvik relaxační a imaginativní techniky.

A zájemci si budou moc itaké zasoutěžit. "Pro návštěvníky akce bude znovu připravena soutěž o zajímavé věcné ceny. Za absolvované preventivní vyšetření či návštěvu specializované poradny získají potvrzení na soutěžní kupón. Jejich slosování proběhne na konci odpoledního programu," sdělil mluvčí Korel.

Pitevna pro otrlé i město jako na dlani

Akce nabídne i návštěvu pitevny, které je od loňska zmodernizována. Zájemci si prohlédnou i radiodiagnostické či transfuzní oddělení.

Slevy a výhra balíčků čekají na návštěvníky v lékárně a prodejně zdravotnických potřeb. K zakoupení budou na akci i ruční výrobky klientů psychiatrického stacionáře.

"Novinkou programu bude přednáška náměstka léčebně preventivní péče Romana Michálka o historii Pardubické nemocnice," sdělil mluvčí.

Od jedné do čtyř hodin odpoledne zábavu oživí i doprovodný program, kde se představí záchranáři se svojí technikou a pardubičtí strážníci s jízdním oddílem. Bude možná také navštívit Vodárenskou věž a pokochat se pohledem na Pardubice, u památky bude expozice hostorických vozů.

Film připomene 80 let očního oddělení

Večerní tečku za akcí udělá filmová projekce pod širým nebem pro veřejnost se vstupem zdarma. "Letos byl zvolen americký film Výchozí bod, který se zabývá jedinečností lidské oční duhovky. Program začne v devět hodin večer," doplnil mluvčí.

Detailní program zde.


Autor: Vendula Šťávová



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: