FOTO: Lékaři budou operovat v kamionu. Do Pardubic přijede mobilní laboratoř



 11. 09. 2017

Speciální pojízdná laboratoř navštíví cestou na mezinárodní kongres pardubickou nemocnici. Lékaři si zde na reálných tělech vyzkouší nejnovější operační trendy v artroskopii – stabilizaci ramen, sešití menisků či ošetření chrupavek.

Pardubičtí lékaři budou nacvičovat artroskopické operace v kamionu. Na dva dny navštíví areál pardubické nemocnice pojízdná laboratoř, kde si budou moci vyzkoušet nejmodernější postupy na humánních preparátech.

„Na worshopy tohoto typu se obvykle jezdí do zahraničí. Pro ortopedy a traumatology bude nepochybně velkým přínosem, když teď budou mít toto speciální pracoviště přímo u nás,“ nechal se slyšet generální ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.

Tréninkový kamion nabídne dva plně vybavené operační sály. K nácviku operací poslouží podle mluvčího nemocnice Dušana Korela takzvané kadavery, což jsou části těl určené k pitvě.

„K dispozici budou kadavery ramen a kolen pro nácvik operací, jako jsou stabilizace ramene, sešití menisků nebo ošetření chrupavek,“ uvedl primář ortopedie Petr Hoza a dodal, že pro lékařskou praxi je jedině pozitivní, když si operatéři mohou nejnovější techniky vyzkoušet na reálných tělech.

Jak sdělil mluvčí Korel, unikátní pracoviště budou mít lékaři pardubické nemocnice k dispozici v úterý 12. a ve středu 13. září.

Kamion se následně přesune na mezinárodní kongres sportovní medicíny a artroskopie do Litomyšle. „Je to největší sjezd svého druhu ve střední Evropě. Zúčastní se ho řada předních českých odborníků i specialistů ze zahraničí,“ zmínil na závěr generální ředitel Gottvald.


Autor: ) (red



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: