Pardubický památník získá podobu od architekta, který navrhl pietní místo pro Lidice



 10. 10. 2017

Pardubičtí radní schválili výsledky architektonické soutěže pro renovaci omšelého památníku Zámeček. Nová, budoucí podoba bude podle architekta Jana Žalského, který se podílel například na návrhu expozice pro Památníky Lidice a Ležáky.

Pardubičtí radní schválili budoucí podobu Národní kulturní památky památníku Zámeček - popraviště, kde nacisté v roce 1942 vraždili Čechy, mimo jiné i obyvatele vyhlazených Ležáků.

Z celkem osmi nabízených řešení nakonec radní v architektonické soutěži vybrali návrh kanceláře architekta Jana Žalského.

"Projekt architekta Žalského se nejlépe vyrovnal s návrhem expozice podle libreta historika Vojtěcha Kyncla. Území navíc řeší citlivým způsobem, přičemž samotný památník zůstává dominantním prvkem," uvedl náměstek primátora Jakub Rychtecký.

Město chce památku otevřít na jaře 2020. "Město navíc jedná se státní příspěvkovou organizací Památník Lidice, která spravuje také pietní území Ležáky o užší spolupráci mezi jednotlivými památníky," doplnila mluvčí pardubické radnice Iveta Koubková.

Studie architektů je rozdělena do dvou etap. „V první etapě bude rekonstrukce a modernizace památníku Zámeček zahrnovat odstranění stávající expozice a oplocení," sdělil Rychtecký. Dále plány počítají i například s vybudováním parkoviště a nové přístupové cesty.

"V rámci druhé etapy budou odstraněny původní přístupové plochy, dojde k úpravám cestní sítě pro pěší, k sadovým úpravám a instalaci výstavních citylightů v okolí parkoviště," doplnil náměstek.

Předpokládané náklady na první etapu jsou patnáct milionů korun. "Evropská dotace by měla pokrýt 85 procent způsobilých nákladů, pět procent státní rozpočet a deset procent uhradí město ze svého rozpočtu," přiblížila mluvčí.

Vybraný návrh nebyl bez výhrad
O vítězi rozhodovala pětičlenná porota složená ze tří nezávislých a dvou závislých členů. Odbornými konzultanty poroty byli navíc pracovníci památkové péče.

Hlavním cílem bylo přiblížit toto území roku 1942. "Dominantním prvkem zůstane samotný žulový pomník, který bude součástí jednotící linie. Architekt Žalský si ze všech nejlépe poradil s členěním a řešením expozice, která je navržena ve čtyřech rovinách, paměti doby, mrtvých, zmizelých a živých,“ popsal člen poroty a historik Vojtěch Kyncl, který je spolu s Blankou Jedličkovou autorem ideového návrhu Památníku Zámeček.

Přesto se o nejlepších návrzích vedly dlouhé diskuze. "Žádný z finálních návrhů však nebyl bez výhrad, a proto se porota rozhodla neudělit první cenu," sdělila Koubková. Návrh Žalského zústal na druhém místě, ale přesto je vítězný.

Všechny návrhy budou k vidění v galerii města
Nová podoba památku bude k vidění v Galerii města Pardubic. Představí se zde vítězný návrh, ale také ostatní návrhy soutěžících. Vernisáž se uskuteční v úterý 24. října, zúčastní se jí také architekt vítězného návrhu. Výstava potrvá do 29. října.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: