Darujte kousek sebe, vyzývá pardubická nemocnice. Pořádá valentýnské darování krve



 13. 02. 2018

Co může člověk druhému darovat víc, než kousek sebe sama, říká se. V tomto duchu se rozhodla pardubická nemocnice oslavit svátek zamilovaných. Vyzývá všechny k darování nejcennější tekutiny na světě. Pořádá proto speciální odběr.

Ve čtvrtek 15. února od 7 do 11 hodin mohou zájemci o pomoc druhým přijít na transfúzní oddělení Pardubické nemocnice vyjádřit svou lásku k ostatním. Speciální darovací akci zaštiťuje Miluše Horská, první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky.

„Darovat krev konkrétním lidem v Pardubické nemocnici vnímám jako projev nezištné lásky a pomoci. Je potřeba zvednout ze židlí hlavně mladé, kterých coby dárců ubývá. Jednou se také můžeme ocitnout v nouzi a někdo pomůže zase nám. Tak by měla fungovat mezilidská solidarita,“ vyzvala dárce místopředsedkyně Senátu Miluše Horská.

Krev je nenahraditelnou tekutinou, které je v medicíně stále nedostatek. Spojení s Valentýnem a zamilovaností se tedy přímo nabízí svou výjimečností. Jak řekl ředitel Pardubické nemocnice Tomáš Gottwald, velmi oceňuje, že se z této akce stala každoroční tradice, kterou lidi využívají.

 „Jsme pochopitelně rádi, když se někdo rozhodne nejen darovat krev, ale zároveň chce na odběry docházet pravidelně. Z tohoto pohledu je určitě vítána zejména mladá generace, u níž je největší perspektiva do budoucna,“ uvedla primářka primářka transfuzního oddělení Helena Geierová.

Podmínkou pro odběr je věk 18 let a splňující požadavky na zdravotní stav, které se ověří přímo na oddělení.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: