Na rozvoji areálu Zámku Pardubice se podílí zkušení architekti z pražské ČVUT



 23. 07. 2017

Dobudovat historický pernštejnský okruh, přesunout část sbírkových předmětů do skladů muzea. To jsou úkoly vedení kraje, který je majitelem pardubického zámku. Při naplnění politikům pomohou architekti ČVUT – Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka.

Špičky české architektury posuzují potenciál pardubického zámku, tento týden prošli prostory, aby stavbu lépe poznali.

„Potvrdil jsem si u nich, že v Pardubicích máme poloutajený klenot. Každý, kdo sem poprvé přijde, je krásným zámkem příjemně překvapen. A právě proto potřebujeme odborný pohled zvenčí, jak s ním výhledově co nejlépe a promyšleně nakládat,“ řekl první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Majitelé nechtějí přestavbu zámku podcenit, tak si pozvaly esa ve svém oboru – architekty z pražské ČVUT. „To, že se nám podařilo dát dohromady trio špičkových architektů, kteří se dlouhodobě věnují památkovým objektům, beru jako velkou příležitost, která nám pomůže správně nastavit koncepci využití naší pernštejnské památky,“ poznamenal Línek.

„Na základě jejich odborného doporučení chceme upravit nyní realizované projekty a v jeho duchu nastartovat i projekty nové. První prezentaci jejich práce předpokládám během podzimních měsíců,“ dodal.

Jací odborníci na zámek přijeli?

Ladislav Lábus je děkan Fakulty architektury, je považován za jednu s nejvýraznějších žijících legend českého stavitelství.

"Často se věnuje problematice začlenění staveb do historického prostředí a navrhování renovací, včetně funkcionalistických a průmyslových budov. V této oblasti se stal uznávaným expertem," sdělil Línek.

Josef Pleskot patří od poloviny 90. let 20. století mezi nejznámější a nejrespektovanější české tvůrce, za své realizace získal řadu ocenění.

"Jeho stavby pravidelně reprezentují českou architekturu v mezinárodních přehlídkách. V roce 2014 získal titul Architekt roku, a to především za unikátní revitalizaci postindustriální čtvrti Dolní oblasti Vítkovic," uvedl náměstek.

Petr Všetečka je architekt z Brna. Pro Moravskou galerii navrhl rekonstrukci Jurkovičovy vily, podílel se na obnově 21. správní budovy firmy Baťa.

"Podílel se na přestavbě mauzolea a stálé expozice na Vítkově, obnově minaretu u zámku Lednice, obnově Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži, zabývá se obnovou Památníku T. Bati a vytvořil například stálou expozici pro Muzeum Jesenicka," poznamenal Línek.


Autor: Lukáš Vaňkát



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: