Pardubice jako hlavní město smíchu. Komedie představí divadla z celého Česka



 05. 01. 2018

Být repertoárové divadlo s vlastním hereckým souborem, to je jediná podmínka pro divadla, která se chtějí v Pardubicích zúčastnit Grand Festivalu smíchu a pomocí něj se utkat v boji o zajímavé ceny. Letos se bude poprvé soutěžit také o nejlepší režii.

Východočeské divadlo pořádá netradiční Grand Festival smíchu již od roku 2001. Přehlídka komediální tvorby divadel celé republiky se odehraje na domovské scéně, kde udělí také několik výjimečných cen všem zúčastněným komediím.

"Komedie sleduje odborná porota, která uděluje Cenu odborné poroty. Alternativou odborné poroty je studentská porota, jež předává Cenu studentské poroty. Diváci svým hlasováním určují cenu Komedie diváků," přibližuje základní ceny Radek Smetana, mluvčí Východočeského divadla.

Letošní, již osmnáctý ročník, přinese také jednu novinku, a to Cenu za nejlepší režii. "Na většině festivalů se obvykle odměňují divadla a herci, přitom za každým dobrým hereckým výkonem, za výběrem a realizací inscenace stojí režisér. Jeho vize, akcentace tématu a použité výrazové prostředky jsou nezaměnitelné zejména u komediálního žánru. Novým oceněním proto chceme oboru režie vyjádřit náležitý respekt,“ odůvodňuje navýšení festivalových cen dramaturgyně Jana Uherová.

Pardubické divadlo však nezapomíná ani na svoje herce a proto také jim od roku 2002 předává Cenu Genia smíchu. "Cena Genia smíchu je oceněním za mimořádný přínos v herectví, režii či jiné oblasti divadelnictví komediálního žánru pro dosud aktivně tvořícího umělce, kterého volí Akademie Genia smíchu složená z kritiků, divadelních publicistů, teoretiků, ale i režisérů a dramaturgů," pokračuje Smetana.

Na závěr festivalu je pro návštěvníky připraven zábavný pořad Galavečer smíchu, kterým provázejí významné herecké osobnosti a při kterém jsou předávány festivalové ceny. Již pravidelně je tento pořad zaznamenáván  redakcí zábavy České televize, která jej v posledních letech vysílá na programu ČT art v opožděném přímém přenosu.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: