Pardubice uvolní dalších 26 levnějších startovacích bytů pro mladé



 14. 01. 2018

Dalších šestadvacet takzvaných startovacích bytů město uvolní letošní rok. Dohromady tak bude mladým lidem, kteří se chtějí v Pardubicích levněji zabydlet, k dispozici již 75 bytů. Podmínky k získání bytu jsou přísné, přesto je zájem veliký. Žádosti lze podávat 7. a 8. února.

V deseti lokalitách Pardubic se letos uvolní dalších 26 startovacích bytů. Ty jsou nabízeny v různých velikostech za různé ceny, dohromady jich bude k dispozici již 75.

"Startovacím bydlením chceme mladým pracujícím, perspektivním lidem za třetinovou cenu 50 korun za metr čtverečný pomoci získat po omezenou dobu cenově dostupnější bydlení a dát jim tak možnost našetřit si alespoň část prostředků na pořízení vlastního bydlení ideálně v Pardubicích,“ sdělil náměstek primátora zodpovědný za sociální politiku Jakub Rychtecký.

Průměrná cena bytů v Pardubicích, která neustále stoupá výš, se pohybuje okolo 150 korun za metr čtvereční. Zájemců o byty proto ani ve třetím kole neubývá.

"Na základě výsledků průzkumu studentů Univerzity Pardubice můžeme konstatovat, že přibližně dvě třetiny lidí, kteří zde žijí ve startovacích bytech se zvýhodněným nájemným, by v Pardubicích rádi zůstali i poté, co jim nájem v městských bytech skončí," uvedl Rychtecký.

Třetí kolo startovacích bytů se odehraje 7. a 8. února, kdy si mohou zájemci podat žádost a ještě na konci měsíce se dozví, zdali byt vyhráli. "Veřejné losování se totiž uskuteční 27. února v Kulturním domě Hronovická," doplnila mluvčí radnice Iveta Koubková.

Ideální pro mladé, co chtějí zůstat v Pardubicích
Kritéria z předchozích dvou kol zůstavají stejné. Jednou podmínkou je výše hrubého měsíčního platu, která musí dosahovat minimálně 16 tisíc korun. V případě jednotlivců je pak dána maximální věková hranice 30 let, u párů a manželů nesmí jejich věk v součtu překročit hranici 65 let.

"Město poté s vylosovanými žadateli sepíše smlouvu na dobu čtyř let, přičemž první tři roky bude nájemník platit 50 korun za metr čtvereční plus energie, v posledním roce bude částka za metr čtverečný činit 80 korun plus energie," uvedla Koubková.

Ta také upozorňuje, aby si zájemci pečlivě zkontrolovali veškeré dokumenty a náležitosti, které jsou k přihlášce potřeba. "Stává se, že žadatelé zapomenou například podepsat své žádosti nebo s sebou nevezmou výpis z katastru nemovitostí," přiblížil Branislav Štefanča z odboru sociálních věcí.

Veškeré informace o startovacích bytech, a co je k jejich získání potřeba, zájemci naleznou na webových stránkách města nebo zde.


Autor: Aneta Hrdličková



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: