Nový plavecký bazén či rekonstrukce letního stadionu. Pardubice schválily investiční plán



 26. 02. 2018

Jedenačtyřicet položek, které chtějí Pardubice zvládnout do roku 2025. Tak zní smělý plán zastupitelů z města nejlepšího perníku na světě. Prioritou má být výstavba nového bazénu a rekonstrukce chátrajícího letního stadionu.

Z celkového počtu 41 položek je celkem 21 investic plánováno v dopravě. Financovány by měly být mimo jiné z miliardového úvěru, který si město vzalo u Komerční banky. 

Za absolutní prioritu zastupitelé považují výstavbu plaveckého bazénu. Podle náměstka primátora Jiřího Rozinka totiž stávající bazén v aquacentru kapacitně nestačí. Náklady na bazén jsou stanoveny na 67 milionů, přičemž 36 by mělo město uhradit z vlastních zdrojů, zbytek pak doplatí právě z bankovního úvěru. Stále je však ve hře i možnost zisku státní dotace, která by uspořila městské finance.

Další úvěrová část by měla být využita na přístavbu základní školy a výstavbu nové budovy mateřské školy ve Svítkově. Zhruba půl miliardy pak Pardubice investují do kompletní rekonstrukce letního stadionu.

Z hlediska dopravy se chystá výstavba propojek ulic Pod Břízkami, Kyjevská a kapitána Jaroše, které budou financovány taktéž z úvěru. Na druhou z propojek město musí sehnat ještě dalších 130 milionů korun.

„Do roku 2025 Pardubice mají naplánovány investiční akce v celkové sumě zhruba 4 miliardy korun. Mezi projekty nechybí vybudování inteligentního dopravního systému, terminálů B a Jih, dalšími položkami v seznamu jsou rekonstrukce radnice, Palackého ulice či nadjezdu u Pardubické nemocnice,“ řekla mluvčí magistrátu Iveta Koubková.

Pardubice musí vypůjčenou částku ve výši jedné miliardy korun vyčerpat do konce roku 2020. Z toho 300 milionů korun již využily k refinancování úvěru poskytnutého na financování modernizace plaveckého areálu.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: