Pardubice chystají Švédský víkend. A ukáží i život v partnerském městě



 02. 07. 2018

Už padesát let trvá partnerství Pardubic se švédským městem Skellefteå. A na oslavu radnice připravila akci zvanou Švédský víkend, které partnerské město nejen obyvatelům Pardubic přiblíží. Odehraje se na konci letních prázdnin.

Malá upoutávka třídenní akce je od prvního červencového dne k vidění v Tyršových sadech, kde je instalována výstava fotografií profesionálního švédského fotografa Jonase Westlinga. 

„Tato expozice má návštěvníkům Tyršových sadů přiblížit, jak vlastně lidé ve Skelleftee žijí, jaká tam je příroda a podnebí či jakými aktivitami vyplňují svůj volný čas. Fotografie jsou doplněny popisky pro lepší představu o tom, co vlastně zobrazují. Na výstavu pak na přelomu srpna a září naváže třídenní Švédský víkend plný švédských filmů, specialit, koncertů i tanečních vystoupení,“ popsala program akce Hana Svobodová z oddělení vnějších vztahů Magistrátu města Pardubic.

Švédským víkendem ožije hned několik míst ve městě, jednak Pardubické letní kino Pernštejn, kde celá akce odstartuje, dále Natura park a také hokejová hala. Právě zde změří své síly ženské hokejové týmy AIK Skellefteå a TJ HC Pardubice.

„Hokej má v programu své právoplatné místo, jelikož právě díky němu spolupráce mezi Pardubicemi a Skellefteou v 60. letech začala. Na utkání žen pak naváže autogramiáda extraligových hráčů HC Dynama Pardubice,“ doplnila Hana Svobodová.

Pro děti budou připraveny workshopy plné vyrábění a švédské tematiky, promítání dětských švédských filmů a kdo bude chtít, může si vyzkoušet i typické švédské hry KUBB a STIGA hokej. Díky čtyřem přednáškám věnovaným tamější přírodě, architektuře a designu bude program nejen zábavný, ale i nabitý řadou zajímavých informací.

Součástí programu bude scénické čtení populárního spisovatele Stiega Larssona spojené se soutěží o jeho knihy nebo koncert známé kapely minus123minut, která zamíří do Pardubického letního kina Pernštejn hned na úvod Švédského víkendu. A pokud by snad počasí nepřálo, veřejnost o program rozhodně nepřijde. Pořadatelé mají v záloze i deštivou variantu – kongresové centrum Atrium Paláce Pardubice.


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: