Muže ve skleníku potkala smrt, na svědomí ho měl tichý zabiják



 17. 12. 2018

Nastala zima a lidé si ve svých příbytcích zatápí. Ale vůbec netuší, že by na ně mohlo číhat nebezpečí, které není vidět, ale přesto zabijí – oxid uhelnatý. Nedávno si tento neviditelný zabiják vyžádal další oběť, která se otrávila v nevětraném skleníku.

Oxid uhelnatý může neviditelně zabíjet. Další oběť si připsal ve Vysokém Mýtě v Pardubickém kraji. Přivolaní hasiči tam zjistili únik jedovatého plynu, potrávenému muži však už nebylo pomoci.

„Ve skleníku se nacházel muž, kterého hasiči vynesli ven v dýchacích přístrojích. Záchranáři ihned začali s masáží jeho srdce,“ uvedla mluvčí hasiů Pardubického kraje Vendula Horáková.

Majitel domu byl ve skleníku pravděpodobně hodinu. Lékař nakonec konstatoval smrt. „Rodinný domek byl propojen se skleníkem, v němž byla umístěna plynová kamna. Hasiči uvnitř domu naměřili 250 jednotek miliontin objemu oxidu uhelnatého a uvnitř skleníku 400 jednotek miliontin objemu oxidu uhelnatého," dodala mluvčí Horáková.

Zasahující jednotka odvětrala dům i skleník tak, že jim přístroje již naměřily pouze nulové hodnoty nebezpečného plynu.

Oxid uhelnatý je lehčí než vzduch a se vzduchem tvoří výbušné směsi. Váže se na červené krevní barvivo a vytváří takzvaný karboxihemoglobin. V důsledku toho se kyslík nemůže dostat do těla.

„Tady je totiž problém, že oxid uhelnatý není vidět ani cítit. Lidé mohou pozorovat bolest hlavy a malátnost. Oxid uhelnatý ovlivňuje nervový systém,“ připomněla mluvčí hasičů Horáková.

Oxid uhelnatý často útočí v koupelnách

Zvláště nebezpečné jsou nevětrané malé místnosti, jako jsou například koupelny s hořící karmou. Pokud se při hoření plyn dokonale nespaluje, vzniká oxid uhelnatý. Protože je lehčí než vzduch, hromadí se v horních vrstvách.

„Člověk, který se například delší dobu koupe ve vaně a pak se najednou postaví, se ve větší výšce nadýchá koncentrovaného oxidu uhelnatého. Může se mu zatočit hlava a záleží pak na okolnostech, zda se mu podaří dostat se z vany včas nebo ne,“ upozornila mluvčí Horáková.

Nebezpečná koncentrace oxidu uhelnatého začne být při překročení 100 jednotek miliontiny objemu. Většina hlásičů oxidu uhelnatého spouští poplach již při 70 až 80 miliontinách objemů. Hladina překračující 150 až 220 miliontin objemů je již životu nebezpečná.

„Hasiči stále upozorňují na to, aby si lidé nechali zkontrolovat plynové a kondenzační kotle, jejich nainstalování a hlavně těsnění. Doporučují také namontovat si detektor, který by tohoto neviditelného zabijáka rozpoznal. Oxid uhelnatý je plyn lehčí než vzduch, proto je nutné hlásič upevnit ke stropu nebo do horní části místnosti,“ popsala Horáková.


Autor: Svatoslav Hořínek



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: