Části Pardubic hrozí evakuace kvůli munici z války, postihnout může přes 3 tisíce lidí



 15. 01. 2019

Munice ze druhé světové války, kdy Pardubice byly terčem několika náletů, možná zapříčiní evakuaci pardubické části Svítkova. A policie i pardubický magistrát se tak připravují na možnost evakuace. Ta by, pokud bude třeba, mohla proběhnout v sobotu.

Přípravu inženýrských sítí pro nové rodinné domy v pardubickém Svítkově komplikuje podloží. To možná ukrývá pozůstatky bombardování a místo tak musí prohledat pyrotechnici. 

Při provádění magnetometrického měření byl v této lokalitě, ve zhruba třímetrové hloubce, zjištěn odraz od kompaktního neznámého předmětu.  Zda jde o nebezpečnou munici, nebo třeba o kus starého železa, napoví až ověřovací sonda. Pokud by v zemi skutečně byla nevybuchlá munice, muselo by být okolí nálezu v okruhu jednoho kilometru evakuováno a munice deaktivována a odvezena. 

"Potvrdí-li sonda v příštích dnech podezření, že jde o nevybuchlou bombu, bude nutné oblast v okruhu jednoho kilometru evakuovat, aby mohla být munice zneškodněna," uvedl vedoucí kanceláře primátora Pardubic Radim Jelínek

"Město i policie jsou připraveni neprodleně, všemi dostupnými prostředky (pouliční rozhlas, web města, policie, sociální sítě, média) informovat obyvatele v okolí místa nálezu a požádat je o součinnost při nutné evakuaci, která by s největší pravděpodobností proběhla v sobotu 19. ledna 2019 v brzkých ranních hodinách," řekla mluvčí policie Pardubického kraje Markéta Janovská. 

"Pokud bude nález munice potvrzen pyrotechniky a bude muset nastat plánovaná evakuace dle krizových plánů, veřejnost se tuto informaci dozví nejpozději v pátek 18. ledna 2019 ve 14 hodin," dodala mluvčí policie. 

Evakuace by se týkala zhruba 3100 obyvatel žijících v okruhu jednoho kilometru od místa nálezu. Pro ty, kteří nemohou, nebo nechtějí, opustit Pardubice by bylo zřízeno v pardubické Aréně evakuační středisko. 

„Jsme připraveni zajistit převoz lidí do evakuačního střediska a následně i zpět domů, a to vozy MHD označenými nápisem Evakuace," řekl vedoucí oddělení krizového řízení pardubického magistrátu Jiří Kyncl.

Lidé z dotčeného okolí v Pardubicích se tak mají čas do pátku na hrozící evakuaci připravit a naplánovat si například víkendový odjezd z Pardubic. 


Autor: Michal Kolařík

Spoluzakladatel a provozovatel portálu City.cz. Náměty živnostníků a firem z jejich denní rutiny přenáším na náš vývojový tým. S cílem přinést inovace v zákaznických službách prostřednictvím rezervačního systému Citydiář a věrnostního programu Citykarta, služeb od City.cz



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: