Pardubická univerzita ví, že auta není nutné vlastnit. 24 hodin denně studentům poslouží sdílený vůz



 27. 03. 2019

Ojedinělou službu v republice brzy předvedou na Univerzitě Pardubice. Tamní studenti dopravní fakulty dostanou k využití sdílený automobil. Ten navíc nebude zátěží pro ekologii města a ukáže, že ne všechno je potřeba vlastnit.

Použití automobilu je někdy vyloženě nutností. Jenže ne všichni studenti si auto mohou dovolit. A ti, kteří autem jezdí i do školy, často plní omezenou kapacitu parkovišť a ještě negativně přispívají ke zvyšujícímu se množství výfukových plynů v ovzduší.

I z těchto důvodů tedy přišla pardubická dopravní fakulta Jana Pernera s velmi zajímavou novinkou. Studentům umožní využívat sdílené auto.

Jeden vůz tak nahradí i několik automobilů. „Věřím, že studenti ocení možnost využívat automobil, aniž by museli řešit problém oprav nebo údržby vozu a výměny letních a zimních pneumatik. Navíc si díky našemu projektu vyzkouší tuto ekologickou alternativu. Možná zjistí, že ke svému životu automobil nepotřebují vlastnit, přesto mohou být mobilní 24 hodin denně a 7 dní v týdnu,“ vysvětloval děkan fakulta Libor Švadlenka.

Celý systém bude fungovat tak, že si zájemce po registraci v systému auto zarezervuje a po využití zaplatí patřičný finanční obnos za projeté pohonné hmoty a dobu pronájmu. Pak jej zase vrátí na původní místo na univerzitním kampusu.

Škola aktuálně řeší, od jakého dodavatele auto pořídí a zda bude na elektrický, nebo na klasický pohon. V budoucnu není vyloučené rozšíření vozového parku. Vše bude podmíněno zájmem studentů.


Autor: Petr Jindra



Vyhledáváme ty nejlepší zážitky ve městě.
Chcete o nich vědět mezi prvními?

Přidejte se k nám na facebooku!

Zapojte se do dění. Bavte se a vyhrávejte.

Partneři portálu: